Přeskočit na obsah

Braunschweig challenger, jednoduše špičkový turnaj

V dalším blogu vás vezmu na jeden z nejlepších challengerů součastnosti, Sparkassen Open v Braunschweigu. Tento turnaj se hraje od roku 1994 na kurtech „Braunschweiger Tennis and Hockey klubu“  který je obklopen zelení v Bürgerparku. Tento turnaj byl vyhlášen jako nejlepší challenger roku 2014,15,16 a 17. Mezi vítěze se řadí například Tomáš Berdych, Gaston Gaudio nebo Alexander Zverev, tedy hráči top 10. Ve 2017 to byl 17letý Kühn a loni Hanfmann. Tento turnaj výborně kombinuje tzv. koncept „Tennistainment“ to znamená, že přes den se hraje tenis a večer jsou koncerty. Je zde více než 50 stánků s jídlem, pitím a obchůdků. Centr kurt má nyní kapacitu 2000míst.

Historie:

Historii tohoto klubu je také velmi zajímavá. Dnes je to veřejný pozemek , ale před mnoha staletími to byl rozlehlý domov vévodkyně Augusty, manželka vévody Karla Wilhelma Ferdinanda. Pozemek zahrnoval sídlo vévodkyně, známý jako Schloss Richmond (hrad Richmond) a tenisové kurty. Zeď, která obklopovala pozemek, byla odstraněna a v roce 1901 byl park otevřen občanům Braunschweigu a tenisový klub byl oficiálně založen.

Během druhé světové války, Braunschweig se stal pevností pro nacisty a město bylo zničeno. Klub částečně přežil bombardování i když dost toho bylo zničeno.

Po skončení války, více než 50 let, se zde konalo německé národní mistrovství, kde se třeba představil teenager Boris Becker nebo Steffi Grafová. A teprve pak začal tento jedinečný challenger.

Z rozhovorů s hráči lze vysledovat, že tento turnaj je brán spíš jako turnaj ATP než jako challenger. Jak řekl i Sasha Zverev „To co dělá turnaj tak zvláštním je, že po tenisu začne večer mnoho aktivit. Je to jako turnaj ATP v Umagu nebo Bastadu kde je velký noční život a je to skvělá zábava jak pro hráče tak pro fanoušky“ Na druhou stranu na 1kolo vstup 22euro není úplně málo. To i v Paříži na RG kvaldu jsem platil míň.

Letošní ročník:

Ale už k letošnímu ročníku, nejvýše nasazený je Casper Ruud, který ale už ve 2.kole bude hrát s vítězem z loňského roku, domácím favoritem Yannickem Hanfmannem což může být skvělý zápas. Dvojka je Dellien a trojka Laaksonen.

Dnešní den:

Když přejdu k zápasům co jsem dnes viděl tak musím říct, že mě nejvíc zaujal Attila Balazs jak hrál dobře. To byl skvělý výkon a jak jsem psal v analýze,https://steviebets.com/2019/07/balazs-16-tipsport-duvera-10-10/ je pro mě velký favorit v zápase s Cachinem. Ten porazil Coppejanse ale ten byl dnes úplně tragický. Další slušný výkon předvedl Kamil Majchrzak který má velmi dobrý rok a je vidět že si dost věří. Nepoložil se ani za stavu 65 a 40/15 a servis Taberner a od té doby asi 8 balonů nezkazil míč a hrál agresivně z obou stran. Dle kurzů největší překvapení byla výhra Escobara nad Dominguesem, ale kdyby člověk neviděl kurzy a nevěděl jak na to hráči jsou, Escobar byl jasně lepší, tlačil, nebál se a zaslouženě vyhrál. Hanfmanna už jsem zmínil, ten má od Paříže velkou formu. Kamke se mi moc nelíbil, je vidět že toho nemá moc nahráno. Moraing překvapil, protože už vypadalo že zápas mu utíká když po vyhraném prvním setu byl dole 26,02 ale nedal se a agresivní hrou dostal Kühna pod tlak. Na druhou stranu já mu na antuce moc nevěřím.

Lukáš Rosol:

A závěrem jsem si nechal Lukáše Rosola. I když ho úplně nemusím, musím říct, že je to velký profík. Před zápasem vyzvídal od Mullera (kterého včera Griekspoor porazil když odvrátil všech 9bb) co na něj platí a kam servíruje při breakballech atd. Pak při zápase se Lukáš pořád hecuje, i po projetém druhém setu se nenechá nahlodat pochybnostmi a řekl bych, že mu to vyhrála hlava. Pořád si věřil a nehrál vůbec špatně.

To byl trochu delší blog z dnešního dne v Braunschweigu kde jsem se trochu snažil představit i tento turnaj. Určitě nějaký zápas odsud ještě dám a napíšu na něj analýzu, ale hlavně je velmi přínosné hráče vidět a třeba to zúročit na dalších turnajích.

Translate »