Přeskočit na obsah

Jak Tipsport zneužívá analýz a okrádá sázkaře

V tomto článku se chci zaměřit na analýzy na tenisové turnaje, tzv. futures turnaje a challengery a jak Tipsport zneužívá analýz ke svému zisku.  Už na Tipsportu jsem napsal blogy „Analýzy – komu se vyplatí“ a „Analýzy – zdroj obživy nebo pomoc sázkařům?“ kde jsem se věnoval komu vlastně analýzy pomáhají, zda sázkařům, analyzátorům co je píšou nebo Tipsportu.

Já jsem přesvědčen, že hlavně Tipsportu. Ale ne jen tím že získají “zadarmo” informace ale tím že pak totálně podhodnotí kurz. Ale popořadě. Jsou analyzátoři kteří na analýzách vydělávají, ale proti tomu nic nemám, zabere jim to dost času a také je často nutné strávit dost času nad sháněním informací. A také jsem si jist, že zažívají větší nervy u tipu na který napíšou analýzu a tedy někomu ten tip doporučí než u jiného. Sám jsem to zažíval na vlastní kůži.

Jak se Tipsport chová v případě analýzy

Ale konečně k jádru věci. Posledních 14 dní jsem sledoval analýzy bývalých kolegů na tyto menší turnaje a pak jsem kurzy porovnával s hodnotou kurzů v zahraničí. V potaz jsem bral analýzy ale od 2 nejlepších analyzátorů. Kurzy jsem bral tak 2-3hod po vypsání kdy byl trh v zásadě srovnaný či až po vyhodnocení sázky, ne tedy hned po vypsání když to často má třeba jen Tipsport a kurzy často lítají nahoru/dolů.

U  13 analýz, kde jsem dohledal i kurzy jak byly venku. Rozdíl u nás byl v průměru 10% pod průměrem trhu. U některých zápasů to dokonce bylo 15-20%! Jinak nebyly to pouze analýzy na výherní zápasy, zhruba čtvrtina těchto zápasů nevyšla.

Proč to dělají

Já pro to mám vysvětlení jediné. Tipsport ví, že hodně lidí se řídí analýzou. Sázkaři sledují jak na tom který analyzátor je, jaké má ROI a dají na něj. To Tipsport ví. Samozřejmě, je mi jasné že kurz jde nahoru/dolů dle náběrů. To by řekl i Tipsport i hodně z vás a jde s tím souhlasit. Na druhou stranu podívejte se na jiné zápasy, rozložení vkladů a tipů. Tam se Tipsport náběry/nenáběry zuby nehty drží hladiny kurzů co je venku. Krásně to je vidět že když se vypíše nějaký zápas a víc se na něj sází, kurz jde logicky dolů. Avšak ve chvíli kdy se vypíše venku, kurz jde na skoro stejnou hodnotu jako je venku. Tedy u těchto zápasů mají oni a trh venku v zásadě stejné kurzy. Jediná výjimka je, když je již zmíněná analýza. Pak je kurz ne dle trhu. V Berouně vědí že se jim vyplatí kurz totálně podhodnotit.

Jak to funguje

Dejme příklad že analýza je na kurz 2,5 a tento kurz drží i trh, ale Tipsport, po zveřejnění analýzy to dle mé statistiky v průměru sníží o 10%. Tedy na 2,25. A pak tip vyjde, Tipsport ušetřil. Zápas nevyjde (což se často stává) a oni vydělají o to víc. Jenže problém je že sázením takhle sražených kurzů už skoro nejde vydělat, není to kurz který odpovídá riziku.

Zažil jsem to sám. Analyzátor má slušné ROI ale dává kurzy v původní hodnotě, všichni ostatní pak v kurzu o 10% nižším.

Příklad z posledních dnů – trh klesá ale Tipsport daleko víc

Zde jsou například příklady za poslední dny. První je včerejší zápas futuru v USA. Vidíte že průměrný kurz trh by 1,42. Ovšem Tipsport držel 1,3. Protože věděl, že se dost lidí nechá zlákat i takovýmto nefér kurzem. Zde je rozdíl 8% oproti trhu

Trh roste ale Tipsport…

Druhý příklad je zápas z minulého týdne, který ani nakonec nevyšel. Tipsport měl na tip na outsidera kurz 2,39 zatímco trh 2,66. Je vidět že i pohyb kurzů šel na Tipsportu úplně proti trhu. A to opět ze stejných důvodů, kurz ponížit pod tržní hodnotu a opět win/win scénař pro sázkovou kancelář. Zde je kurz Tipsportu dokonce o 11% nižší (a to ještě oni ten průměr snižují…)

 

A příklad z dneška

Opět stejný případ. Analýza a kurz o 11% nižší

 

Hladina u ostatních zápasů

Když se naopak podívám na ostatní zápasy, tam se Tipsport drží zuby nehty trhu a jsou plus/minus na průměru trh. 

Je to normální nebo neférové okrádání?

Někdo můžete říct, že je to normální business, analýza, větší náběry, kurz dolů. S tím já z důvodů co jsem psal výše nesouhlasím. Čekal bych férovější chování od jedničky na našem trhu která se komunitou sázkařů neustále ohání a ráda se tímto způsobem propaguje. A hlavně když se dívám na počet tiketů které jsou na daný zápas vsazené, často je to daleko více na jiné zápasy ze stejných turnajů, ale tam není analýza a tak kurz drží trh.

Také si myslím, že pokud by zde byl otevřený trh a mimo pár našich sázkovek zde byla konkurence jak byla před nějakou dobou toto by se nedělo. Každý by si to pak mohl vsadit za fair kurz jinde a Tipsport by ostrouhal, nebo spíš myslím že by to nedělal.

Účelem tohoto článku je hlavně na to upozornit aby každý sázející měl oči otevřené. Tato praxe podle mě není v pořádku a jen doufám, že se v dohledné době opět uvolní podmínky a přijdou na náš trh daleko férovější sázkovky z venku.

O autorovi:

Jak asi někteří víte, něco přes rok jsem byl aktivně zapojený v komunitě sázkařů Tipsportu. Psal jsem analýzy, zveřejňoval tikety a napsal i nějaké blogy.

V analýzách jsem se dostal mezi sázkaře s nejvyšším ROI, ve zveřejněných tiketech jsem patřil mezi top 1-2 (po 2 měsících jsem stále na 4. místě) inspirátorů a v blozích dle hodnocení čtenářů jsem byl na 1. místě. Je tomu ale zhruba 2 měsíce co jsem se rozhodl udělat své vlastní stránky https://steviebets.com kde zveřejňuji své analýzy a blogy. Neúčastním se tedy dál komunity protože s touto praktikou nechci mít nic společného a ještě za to brát odměnu. Na to konto mě Tipsport dal ban. Nyní nemohu poslat ani soukromou zprávu a či napsat komentář k článku, analýze či live sázkám. A aby Tipsport zahladil stopy, úplně mě vyřadil ze žebříčku blogů (asi nechtěli mít na prvním místě někoho koho zakázali, tam bych dle hodnocení stále byl na 1.místě…)

Translate »