Přeskočit na obsah

Život na futures – kolik to hráče stojí?a proč na ně sázet?

Všichni v poslední době hodně sázíme na turnaje futures. Tato série je v zásadě 3liga tenisu a šance, jak se dostat nahoru. Ale kolik se hráči tam vydělají, proč tam hrají a vyplatí se jim to vůbec?

Na základě podcastu Marcuse Willise přináším zajímavé informace. Ten poslední měsíc je na turnaji v Heraklionu, který se hraje na kurtech u krásného hotelu Lyttos Beach. Avšak být tam a hrát, není nic levného.

Za hotel hráči platí 65euro na noc za all inclusive variantu. I když by bylo možné na internetu najít levnější cenu, hotel který turnaj spolupořádá jim neumožní na kurtech trénovat a či museli by si za ně platit přemrštěné ceny a celkově turnaje to nevidí dle Willise rád, když bydlíte v jiném, levnějším hotelu. Marcus Willis je v Heraklionu (turnaj se tváří jako že se hraje v Heraklionu, ve skutečnosti je cca 30min od Heraklionu) už zhruba měsíc. Doprovází tu nadějného Billyho Harrise. Zároveň se snaží získat body do žebříčku ve 4hře aby si mohl posunout alespoň na challengery.

A kdo je vlastně Marcus Willis? Je to 30letý Angličan který byl v singlu nejvýše na 322 místě v roce 2016 a ve 4hře byl nejvýše na 209 místě. Tenisem si vydělal 220,160usd a v singlu vyhrál 9 futurů a 7 v deblu. Nejvíce na sebe upozornil v roce 2016 ve Wimbledonu. To prošel anglickou kvalifikací o WC do kvalifikace a tam porazil Sugitu, Rubleva a Medveděva. V 1kole porazil Berankise a až Federer mu vystavil stopku ve 2kole. A pak opět Wimbledonu ve 2017 ve 4hře kdy s Clarkem se dostali do 3kola když porazili druhé nasazené Herberta a Mahuta.

Ale zpět na Krétu. První turnaj se hrál od 28.10. Když vezmu, že tam byl do středy tento týden, hráč zaplatí skoro 2tis euro za pobyt. A to je jen hotel.

Startovné za singla se pohybuje kolem 40euro, 4hru kolem 15-20 na hráče. A pak je tu pre kvalifikace což pro hodně hráčů je jediná šance jak se trochu dostat na kurt. Na ty se skoro nejde dostat. Za tu pre kvalifikaci zaplatíte dalších 35euro. Ten kdo vyhraje 4-5 zápasů, dostane WC do hlavní soutěže.

A jak je dotovaná hlavní soutěž? co hráč získá? Dotace turnaje je 15 000 dolarů, což je nějakých 12 500 euro. A toto je dotace jak na hlavní soutěž 2hry tak 4hry. Za prohru v 1kole singu hráč bere necelých 100 euro, ve 4hře 23euro…Willis například na jednom turnaji měl WC do 4hry, uhrál 2kolo a dostal po zdanění 48euro…Všechny tyhle částky jsou totiž před zdaněním. Vítěz turnaje získá něco přes 1000 euro. Když si ale vezmeme, že hráč dá kolem 500 euro za týden za ubytování, musel si zaplatit letenku na Krétu, musíte platit za praní prádla, vyplétání raket, půjčení míčů (dostávají použité míče, ty ale když vrátí, deposit na míče dostanou zpět…) tak opravdu turnaje futures jsou jen o jednom – dostat se co nejrychleji alespoň na challengery. Na na challenger 80 (nejnižší úroveň) máte za prohru v 1kole kvaldy něco přes 100euro, finále kvaldy 225euro a prohru v 1kole již přes 500euro. Není to nic moc ale několikanásobně víc na na futuru…

Tedy u toho je jasné, že zde jde o body. Ale i to jde pomalu. Vítež 15ky získá 10bodů (ta se zde v Heraklionu hrála), 25ky 20bodů. Za prohru v 1kole není žádný bod, za prohru ve 2kole 1, za ČF 3 resp. 2, SF 6 resp. 4 a finále 12 resp. 6. Když se podíváme na současný žebříček tak v současnosti hráč na 300místě má 152 bodů. Takže je to dlouhá cesta nahoru a hodně utracených peněz…Hráč tak musí mít sponzora nebo bohaté rodiče.

A má vůbec smysl na tyto turnaje sázet? Já věřím že ano. Je fakt, že čas od času to asi někdo pustí (i když co jsem slyšel, častěji „prodá“ např to, že v nějakém svém gamu prohraje servisu. Je možné, že občas i nějakému tomu překvapení jdou občas hráči napřed. Ale ve větší míře jejich motivace je získat body a jít nahoru.

Ale je to těžký život na tomto okruhu.

Translate »