Přeskočit na obsah

Porušují sázkové kanceláře zákon? Ano!

Jak jsem již avizoval, chtěl bych se v tomto roce věnovat tomu, jak fungují sázkové kanceláře a zda jejich chování je v souladu se zákonem.

Určitě se vám stalo, že jste si chtěli něco vsadit, a sázka vám byla zamítnuta či kurz snížen a mohli jste si to vsadit až ve sníženém kurzu. A to je v tom lepším případě. V tom horším, i při sázce třeba za 5Kč, vám bude tiket zamítnut. Ale je toto chování v pořádku?

Já se věnuji sázení již řadu let a mohu říct, že úspěšně. To však sebou přináší nemilou nálepku toho, že jsem u sázkových kancelářích na tzv. blacklistu.  A s tím spojené znepříjemňování toho když si chci vsadit. Tím je vám dáváno najevo, nechceme vás. Ale mají na to právo?

Tiket za 5Kč který mi Tipsport zamítl

Tuto otázku jsem si kladl a radil se i s právníky. A odpověď je – částečně ano ale ne v té podobě, kterou aplikuje hlavně Tipsport. Ale popořadě.

Jak zní zákon – chování sázkových kanceláří v tomto směru upravuje „Zákon o hazardních hrách“. A ten v § 7 odst. 2 písm. c) zákona č. 186/2016 Sb doslova říká: „Zakazuje se provozovat hazardní hru, c) která nezaručuje všem účastníkům hazardní hry rovné podmínky a rovnou možnost výhry“ Toto je klíčové ustanovení, které se ale sázkovým kancelářím vůbec nelíbí (takové není ani na podobných trzích jako je Polsko nebo Slovensko) a snaží se s ním bojovat a všemožně si ho vykládat.

Když jsem si na praxi největší sázkovky u nás,  kdy jsou mi tikety zamítány, u SK Tipsport stěžoval, dostal jsem tuto odpověď:

“ naše společnost při uzavírání sázek postupuje dle platného herního plánu pro provozování internetové kurzové sázky, přičemž proces uzavření sázky je detailně upraven v § 7 herního plánu – zejména odkazujeme na odst. 2 tohoto dokumentu:

  • 7 – UZAVŘENÍ SÁZKY

(2) Kurzy jsou zveřejňovány na Pobočkách na informačních tabulích či jiným vhodným způsobem a v Internetové aplikaci a Tipsport má právo příjem Sázek na jakoukoliv Příležitost kdykoliv pozastavit nebo je oprávněn Příležitost určitým způsobem limitovat (např. změnou Kurzu, výší Sázky, zařazením do AKU sázky), a to i bez uvedení důvodu. Tipsport je oprávněn zvýhodnit Kurz jeho procentuálním navýšením, kterým dojde k zvýšení Potenciální výplaty. Toto navýšení je poskytováno v rámci věrnostního programu, kde může Účastník ke kursovému zvýhodnění využít své věrnostní body. Podmínky, za nichž je poskytováno toto zvýhodnění musí Tipsport zveřejnit předem a toto zvýhodnění musí být uvedeno na Výpisu sázky (Tiketu) a uloženo v Databázi. Při jakékoliv změně Kurzu je závazným Kurzem pro Sázejícího i Tipsport Kurz zaznamenaný při uložení Sázky do Databáze.

Děkujeme za pochopení“

Tak kde je pravda? Pravda je jen jedna. A vysvětlení jednoduché. Zákon je víc než herní plán.

Co tedy mohou a co nemohou SK dělat.

Mohou udělat to, že vám tiket nevezmou v kurzu, který chcete, ale kurz sníží, a pak až za snížený kurz tiket vezmou.

Co nemohou, vybrat si sázející, kterým tiket v daném kurzu vezmou a vybrat sázející kterým to nevezmou. A toto je bohužel to, co mi např. Tipsport dělá. Toto chování je jasně v rozporu s ustanovením zákona. A to, že zákon nedává úplně logiku? Vždyť přece proč by SK měla chtít sázkaře, kteří ji obírají a snižují zisk. Ano, toto má logiku a trochu si říkám jak je možné, že do vylobovaného zákona, který v ČR v zásadě odstřelil konkurence a šel SK na ruku se toto dostalo. Vím, že se snaží toto dostat pryč, ale tak jak je to psáno nyní, nemohou dělat to, co dělají. Ale dřív než vám bude např. Tipsportu, jako české jedničky líto, a budete říkat, dobře ti tak, a patří ti to, že ti to neberou, vždyť jim snižuješ zisky tak jen pár čísel.

Čistý zisk Tipsportu za 2018 (dle výsledků zveřejněných koncem roku) vzrostl o 22,7% na 1,35miliardy Kč. Tržby stouply o 47,7% na 82miliard Kč. Toto jsou výsledky Tipsportu za Česko a Slovensko kde operuje. Zdůvodňují to hlavně on-line kasinem. „Čisté příjmy z kurzových sázek jsou asi pětkrát vyšší než u on-line kasina, jde jsou marže minimální,“

Gró podnikání jsou ale kurzové sázky. Ty však v loňském roce zažily mírný propad. „V hrubém obratu to loni bylo asi 38 miliard u Tipsportu a v naší sesterské Chanci asi 7 miliard,“ říká Randa. V roce 2017 se ale v kurzových sázkách firmy v ČR protočilo o několik desítek milionů více než v roce 2018.

„Měli jsme malý pokles, protože jsme museli zavádět novou legislativu a to se projevilo. Všichni klienti se museli registrovat a to vedlo k určitému úbytku klientů. S tím jsme ale počítali,“ říká Randa s tím, že letos už se trend srovnává a obraty kurzových sázek rostou.

Toto je z rozhovoru V.Randy pro Seznam TV z 11.10.2019

Ano, tato legislativa určitě zapříčinila pokles, ale hlavně vymazala zahraniční konkurenci.

Tomuto tématu se budu dál věnovat i dál.

Translate »