Přeskočit na obsah

ROI nebo Yield?

Dalším poznatkem díky mému průzkumu (děkuji za upozornění a vysvětlení!)je to, že jsem celou dobu používal ukazatel ROI (Return on Investment) což bylo špatně. Správně jsem měl používat slovo Yield (chcete li výnos), kterým jsem nahradil slovo ROI na těchto stránkách. Pojďme si tedy vysvětlit jaký je v tom rozdíl.

Nastudoval jsem si to a tak se o to podělím s váma 😊 Zajímavé je, že tato čísla se často zaměňují (udělal jsem to i já, dělá to ale i například Tipsport který u analýz ukazuje ROI, přitom to je ale Yield). Možná již toto všechno víte ale třeba pro někoho bude něco nového stejně jako bylo pro mne.

Zkratky ROI a YIELD udávají návratnost investice, respektive sázkovou efektivnost, což jsou měřítka bez nichž se sázkař neobejde. Výsledný údaj se udává v procentech. Zatímco ROI je výnosnost kapitálu udávaná s ohledem na investovanou částku a celkový výnos, YIELD je čistý zisk.

ROI je tedy měřítkem toho, o kolik se váš bankroll během konkrétního období zvýšil. Například jeden měsíc, jeden rok nebo od začátku (tak ho já v našem případě spočítám)

Výnos se nemění v závislosti na bankrollu.

ROI se obvykle časem zvýší, zatímco výnos zůstane zhruba stejný.

Výpočet ROI: (Čistý zisk nebo ztráta / Počáteční investovaná částka) x 100

Výpočet YIELD: (Čistý zisk nebo ztráta x 100) / Celková vsazená částka

Můžeme to spočítat na mých stránkách a použít reálná čísla. Začínal jsem v červnu 2019 a řekněme, že jsem si vyčlenil 150,000Kč na sázení. Nyní, po roce a čtvrt je zisk 456,750Kč a prosázeno 2,828,000Kč a vsadil jsem 406 tiketů.

Tak jak pak budou vycházet následující čísla hlediska procentuálního vyjádření?

ROI: V našem případě 456 750 / 150 000) x 100 = 305 %

YIELD: V našem případě (456 750 x 100 / 2 828 000 = 16,2 %

Dle toho co jsem našel, hodnocení Yieldu je následující: „Mimochodem 5% YIELD je vážně dobře odvedená práce. Těm nejúspěšnějším sázkařům se může dařit dlouhodobě se pohybovat kolem 10 %, cokoli nad 10% úspěšnost je vážně fenomenální.“

Tak mám potvrzeno, že má čísla jsou opravdu skvělá! 😊

Translate »