Přeskočit na obsah

Roland Garros – postřehy z prvního dne

Letos jsem se opět vypravil na French Open. Jezdím jsem každý rok jen loňský jsem musel vynechat protože turnaj byl v září bez diváků. V posledních letech jsem jezdil hlavně na kvalifikaci. Tam má ještě smysl sledovat formu a případně něco i vydělat. Bohužel ta i letos byla bez lidí. Tedy nyní je to spíš o zážitku. Ale i tak se budu snažit sdílet nějaké zajímavé postřehy.

Omezený počet diváků na kurtu. Po francouzsku…

Nyní může být v areálu 5 388 diváků, od 9.6. pak 13 146 (v areálu normálně může být přes 30tis lidí) Toto omezení je na jednu stranu příjemné, že není všude tak narváno. Ale co nejde pochopit, dle čeho určili kolik lidí může být na takzvaných “outside courts” (na tři hlavní jsou extra lístky a tedy je jasně dáno kolik lidí tam může být) Zde vidíte situace, kdy už nikoho nepouštěli a je tam hromada volného místa nebo případ kdy je tam hlava na hlavě a nevadí to.

Fronta před kurtem č.9 a zároveň “prázdný” kurt kam nikoho nechtějí pustit

Hlava na hlavě vzadu na kurtu 7

Vzadu kurt č.7 a hlava na hlavě

Na tento kurt už také nikoho nepouštěli…

Nebo například kurt 14 (pro mě musím říct možná nejlepší kurt) Do hlediště může jen omezený počet lidí (i když viditelně jsou místa kde není vůbec nikdo) ale za plotem u kurtu hlava na hlavě. Ale to nevadí

Večerka

V Paříži bohužel až do 9.6. platí „večerka“ která začíná v 21hod. To znamená, že umpirový rozhodčí od cca 20,15 začne hlásit, že při další výměně stran žádá diváky ať odejdou. Oficiálně se v 20,45 uzavírá areál. Tedy ze zápasu se skvělou kulisou se najednou stává úplně jiný zápas..

Nové kurty

Kdo znal RG z minulosti, tak musí být překvapen. Ty nejlepší kurty se skvělou atmosférou, pro mě osobně kurty 6,7 a 17 jsou pryč. A samozřejmě i ikonický kurt 1. Místo nich, jsou nové betonová monstra. Je to škoda, protože na těchto kurtech to žilo a např. když hrál domácí hráč byl to fičák. Nyní je všude sice více prostoru ale já osobně preferoval staré kurty (o nových kurtech a areálu více příště)

Roušky

V celém areálu je povinnost nosit roušky. I hráči je mají při příchodu a odchodu z kurtu. I když je vtipné, jak jim třeba při balení spadne na antuku a pak si ji nasadí 😊 Diváci to dodržují i když občas je mají pod nosem. Na druhou stranu, mohu mít normální roušky a ne respirátory jak u náš. Ale zas by to nebyla Francie aby to nemělo výjimky – pokud jíte nebo pijete, tak i v hledišti ji mít nemusíte. Takže doporučuji si vzít něco k snědku a máte klid. Takto jsem viděl jak pořadatel napomínal jednoho diváka co stál u kurtu. A když viděl že má zmrzlinu tak se mu ještě omluvil.

To bude za dnešek vše. Pokud máte nějaké dotazy nebo by jste třeba chtěli poradit (odhaduji, že jsem na tomto turnaji asi po dvacáté třetí…)  tak se klidně ozvěte

Ať se daří

Translate »